About Me

My photo
diputrikan :Rabu 10 Rabi'ulAkhir 1392/ astrologers Sign :Gemini/ Lunar sign:Rat/ Life bless : God + family / Fave things : free oksigen ( alhamdulillah)/ Fave words : smile/ Personal reminder 1: dont give promises that u can't keep/Personal reminder 2: when you know you're able to erase your mistake that you going to do , you will tend not to think of what your going to do at the first place..ceh !!/ important self-reminder : masalah,kembali pada Allah.

Thursday, August 06, 2015

and here's the next step ..

.. love rekindle , glad to be home ?
 .. kasih bertaut , jejak kasih , dan semua yang sewaktu dengannya ..

hari ini , moga permulaan langkah-langkah yang lebih jauh dan rancak , mungkin esok , dah patah balik ke zon bermalas-malasan semula ..

kalau hujan turun ,harap-harap hujan rahmat , dan berterusan
kalau ribot topan , harus kecut perot .. banyak dosa tu Allah suruh cuci bersih-bersih..

istiqamah ..


Saturday, February 07, 2015

time-out with Missy Sofea @Ichiban ..

had  a nice time out with darling niece , Missy Sofea recently .  our first intention were to 'lepak-ing"' at bookstore , tapi gamaknya , terlebih masa lepak di tempat makan ..

both of us seems to have a same taste bud , we both are ardent fan of green tea - when ever i say green tea , it should be green in color lah .. and here at Iciban , the refill is memanjang free !!
happy nya donia ku !! 


apa yang dia tulis ni jah !!
tak faham akak !!! 




- beef teriayaki , 

ni sebenarnya untuk side dish , tapi dia sampai dulu dari main dish , jadi kak jun pun apa lagi ,,
 dish kanan  dish kiri dusyum , masyuk ..

by the time main oder sampai , tinggal garpu dan daun salad je..

. rasanya ? rasa daging masak kicap !!
tapi , lebih berperisa lah , sebab teriyaki ni selalunya baik ayam / daging / ikan nya akan di perap lebih awal ..
ada orang tak suka makan taugeh , taugeh celur ni manis dan rangup gitu ..
kak jun tak cerewet ... masyukkk !! 


kudukut lah dengan biji bijan dia ,,,
kak jun boleh kira berapa butir biji bijan kat setiap kepingan daging .. 

rajin tak bertempat !!

tak ingat apa nama order ni , tapi memang sarat-barat , segalanya di cebur masuk , nasi , sayur , telur , miniture crab stik , chicken-chop ,
dan segala menda lain lah ..  

kita kena hormati rezeki , dengan itu rezeki pun sentiasa datang melawat kita ..

boleh gitu?? ayat tak hagak-hagak !!
 ni set menu kak jun ,
sememangnya kak jun amat bersyukur di kurniakan mak seperti mak kak jun , yang dari kecik kami di latih dan diingatkan selalu agar sentiasa bersyukur dengan rezeki ..

sepatah kata mak  " tembuni korang adik-beradik ni memang mak tanam melambak , jadi biar selera makan pun membuak !! " hahaha.. tak le , ayat akhir tu saja kak jun tambah je .. 

dan set menu di atas ni , set menu Missy Sofea order , apa-ke-nama-nya-sup-yang-berkeladak-ini ??
apa pun broth sup ni sedap , mild dan fragrant , mee dia punya lah panjang , kalau di tarik betul-betul memang boleh buat  rentang ampai kain !! dasat !! ..

orang kata , masa acara makan-makan ni sangat sedap kalau di ulamkan denga acara mengumpat ( isu-isu positif yea)  , tapi , kami kelaparan , jadi acara anyam ketupat tu jadi  tak sempat ..
kami beralih ke acara kira jumlah suapan dan kiraan berapa banyak kepingan daging yang si masukkan .. aktiviti lebih afdal kiranya ..

many thanks darling Sofea , till our next  time-out togeder-geder again lah yea ..




Saturday, June 28, 2014

"Fortunately, with cats you don’t have to choose a name that’s easy to shout, since they never come when you call them anyway. "

Too funny! :)

Saturday, April 19, 2014

Resepi laju time hujan ..

salam , 
how long it has been since the my last entry ? 

berzaman !! 

ayuh kira raikan , ke-kembalian berblog ini dengan entry-entry lebih sensasi dan berperisa lebih mesra yea ..

apa kata kita buka entry yang bajet-bajet dulu , bila kemampuan sel-sel otak berhubung lebih baik , dapatlah buat entri yang lebih ? lebih ? lebih chantek ..

ada rakan kak jun tanya ( pertanyaan ikhlas ni  ,sebab dia memang rajin bertanya orannya setiap hari ) , apa menu makan tengahari? .
kalau rajin kak jun jawab lah , kalau terlebih rajin, kak jun sms je apa yang jun ngadap tengahari tu , walaupun hanya sepeket twisties.. 

tapi hari ni terlampua rajin , kak jun terus kongsi di blog ,   tu yang terus hujan lebat di luar tu kot !! hahha ( kenapa rasanya font ni terasa makin mengecut yea ? jap , kak jun adjust jap !!)

ok ! basau dah balik ! 

menu hari ni ialah : mee segera .. senang je kan ? 
memang le senang jah , dah instruction dia tulis kat belakang paket bungkus nih , ikut je .. 

 apa saje instant mee yang ada dalam drawer meja nih. - pastikan belum melepasi expiry date ! -
untuk hari ni yang tinggal cuma : mamee chef laksa curry - no problem!!

 panaskan air dalam seminit dulu , keluarkan separus air tu , celurkan mee tu jap , toskan mee tu dan masukkan balik air separuh tadi , masukkan  mee tu semula  dan bahan kering segala , biar mee tu tak terperanjat bila di masak nanti,

 masukkan dalam ketuhar-haba ( microwave) , set high , masa 2 minit je , kan namanya mee segera , segeralah tu masak nanti ..

 tu dia ! gigih tak akak masak maggie ni ? bab makan ..idup !!
 Bismilllah ! jemput makan !! satu opis semerbak bau maggie ni ..hahaha..
memang segera ! segera habis !! , dalam sepeket tu banyak mana lah yang dapat mee nya ! sejemput !!

makin galak hujan dan petir di luar tu , makin laju akak mengunyah dik oi.. 

dah-dah .. sambung kerja !! 

selamat mencuba !