makan nasi dah rasa macam kunyah kertas pasir , takda apa-apa rasa lagi lah ..
tapi makan tetap makan lah kan , rezeki tu ..
memandangkan selera makin tak tentu , apa yang masuk semua disembur balik , ( ikan bakar keluar semua sekali - sekor !!! rugi tuh!! )
dan memandangkan suara kak jun dah macam suara amoi main wayang hantu ,,kejap nyaring , kejap mendak , kejap tinggi , kejap tak kuar langsung.. dan juga memandankan tekak ni masuk apa pun semua nya jadi satu rasa - tawar !! .. jadi kali ni kak jun nak ajak adik-adik masak-masak lauk yang senang di kunyah , cepat di telan .. main rebus-rebus je lah ..
ni , dia menu kita hari ini ..
PECAL ..
dia macam rojak jugak , tapi ni bahan dia semuanya sayur-sayur yang dah di celur .
kalau salad ada tomato lah , daun salad lah , telur lah , ni Pecal tak ada .
kalau rojak asma ada cucur udang lah , ada segala macam bahan bergoreng bersalut tepung lah , yang ni tak dakk
kalau rojak petis dan rojak buah ada petis lah - ni tak ada nya sayang ..
ni sekali lagi di ulang .. Pecal .. bahan-bahan dia sayur je , terpulang le apa jenis sayur adik-adik nak letak dalam tu ke , suka hati lah ... sayur keladi tu jangan lah .. kok ye pun !!
sini kak jun ambik yang mudah je , petik apa yang ada , pucuk ubi , kacang panjang , taugeh , nanas , timun , sengkuang dan tauhu goreng .. nak tambah apa pun , buat lah yang .. akak tak kisah , tekak memasing le katakan ..
kenapa namanya Pecal ? walllahua'alam ... kak jun kuar dari perot mak orang dah sebot perkataan ini , jadi akak tak ambil pot asal usul nya , yang penting akak boleh meriah makan . Tapi rasanya , orang jawa yang makan kot ? .. sebab kalau sebut namanya , Pecal , lama kelamaan akan kuar sengau " Pecel" .. pekat lah tu telo nya ..
apa pun , berbalik pada manu kita hari ini ..
bila dah celur tu , tos kan ketepi ..
dan di sini kita jadi macam wanita-wanita terpilih untuk di test macam cerita P.Ramlee - Musang Berjanggut tu hah .. yang segala bahan dia dok ceburkan jadi satu .. dah tu kena sorting balik keluar satu-satu ... bezanya tu dan ini ..yang tu bahan kering , yang kak jun ni bahan yang tengah panas berasap .. tak lentik jari di buatnya ??
apa pun , arahan tak boleh di bantah , sebab yang kerja cebur dan cebum tu , bonda yang buat , jadi bila di kata pi settlekan , kena lah pi .. dosa menderhaka depan rezeki lah kan .
belum ..
tauhu kena goreng sekeping-sekeping ...
nanti , tu kat last-last entry baru kita tau kenapa ..
sekarang , kita beralih ke dapur sebelah , sebelah skit je , lah kan ..
la ni kita nak buat kuah dia . Mungkin sebahagian orang kata caranya sama cam buat kuah kacang sate , mungkin jugak ..
tapi kaum pamili kak jun agak lain skit caranya . Sebab kalau nak buah kuah kacang sate , bahan kena bertumis lah kan , dan kalau nak buat kuah kacang lontong , lagi payah , sebab segala jintan , ketumbar tu nak kena sangai ( goreng tanpa minyak) , pas tu kena kisar/tumbuk, pas tu tapis untuk buangkan serdak dia , dan baru boleh buat kuahnya ..
tapi untuk pecal ni , kuah yang sedari zaman tok adam lagi , macam ni lah yang kami buat , tapi kalau ada sesapa yang ada cara lain tu , bleh gak kongsi yea .. jom lee kita kongsi samee samee..
untuk kuah pecal , kak jun tak blender , suma kena tombok tombok gitoo..
tengok kat bawah ni , pass tu bleh paham kenapa lah yea ... ni separuh nyawa kak jun ko pi upload gambo ni hah , dah tu pi saiz medium , memang tersengguk sengguk depan kompita nak ngabiskan kannya ..
ok sini bleh nampak lah kan , kak jun goreng lada kering . Lada kering tu kena basuh bersih-bersih lah , buang pasir debu suma , pas tu toskan kejap , dah tu goreng lah , jaga api , tak kang hangit lada tu ..dah tak sodap kuah kito lah yoo
ala , pepandai lah adik adik adjes tu ya ...
goreng menggoreng ni tengok api tu , kok dibuek nya rentong kang jang , sampai ke potang ekau tak kuar-kuar dapur ..
nak berangan , sat lagi , ni tengah tak sempat ..
jadi sementara bonda mengorengkan kacang dan belacan , kak jun dah mula menebarkan tikar di lantai untuk proses hancur lumatkan bahan-bahan untuk buat kuah ..
blender ? eksekiut me ( i memang kiut gitu ) ..
no blender one yaa..selagi mak bonda saya tegak berdiri , mana kan ada blender ku berjoget-joget di sana , sini , dok sini, ngadap lesung batu ni .. kat rumah kak jun ada 3 saiz lesung batu dan 3 saiz alu nya..
ni nanti kalau kak jun rajin , kak jun buatkan pemeran ..
sekarang tak boleh nak merewang cerita lain ..
kenapa di tombok-tombok ? sebab nya , nak rasa lagi sedap .. lagi pun dah goreng semua bahan, tak yang nak bertumis lagi dan kuah kacang pecal ni tak berkuah sangat , jadi tak nak pakai banyak air ..

tu dia bawang yang di goreng ( saute kata ompotih) , lada kering dah di goreng sedikit garing - susah sebenarnya nak jaga api goreng lada kering ni sebab , dah menda tu kering , cepat noh je nak hangus .. skill mesti ada yea adik-adik , yea , skill .. macam mana nak dapatkan skill tu ? jawabnya , cuba lah try dan test bebanyak kali , selagi kuali tak bocor tu .. insya-Allah , menjadi skill tu kelak .. pass tu ikan bilis yang dah dibersihkan bersih-bersih dan di rendam dalam air panas .. mak kata kalau goreng ikan bilis , nanti masin dia kuat sangat , jadi tak yang goreng , rendam dalam air panas mengelegak je lah ..
tu dia bawang yang di goreng ( saute kata ompotih) , lada kering dah di goreng sedikit garing - susah sebenarnya nak jaga api goreng lada kering ni sebab , dah menda tu kering , cepat noh je nak hangus .. skill mesti ada yea adik-adik , yea , skill .. macam mana nak dapatkan skill tu ? jawabnya , cuba lah try dan test bebanyak kali , selagi kuali tak bocor tu .. insya-Allah , menjadi skill tu kelak .. pass tu ikan bilis yang dah dibersihkan bersih-bersih dan di rendam dalam air panas .. mak kata kalau goreng ikan bilis , nanti masin dia kuat sangat , jadi tak yang goreng , rendam dalam air panas mengelegak je lah ..
tak maksud kak jun , lada kering yang di tos elok-elok , turapkan minyak yang ada dan boleh di thombok thombok kan dia ... ayuh , selamat berjuang !!
alu anak lesung ni besor bebenor , secekak jemari kak jun sebenarnya tak bleh , tak berjalan , jadi kena pegang dua-dua tangan , tapi sebab nak snap punya pasal , eksen badang lah ni kiranya ..walhal mendengih gak ni , dah lah semput dengan batuk .. tapi time operasi ni , kak jun pakai mask totop mulut ... filter virus gitu ..
penat kanan , tukar kiri , pas tu kanan balik , pas tu kiri , pas tu pi cari air minum .. penat nih!
ok dah lumat lada tu , masukkan bawang , dan lumat-lumatkan apa yang parut
tu dia , lepas mengerok dalam lesung tu, boleh sambung dengah menumbuk kacang goreng . Perlu atau tidak kulit kacang tu di kupas , terpulang suka hati . Hati kak jun suka untuk tidak kupas kulitnya - dalam erti kata sebenar - malas !! ..hah ! faham pun .. bagus .
masukkan kacang , sambung tugasana kita ..bismillah ..
dah boleh macam ni ? sikit lagi , sikitttt je lagi ..
sampai le ropanya lumat kasar macam ni .. ah Jadi sementara kak jun perabiskan sebahagian yang lain , mana yang dah siap tu , boleh lah di foreardkan ke QC department - Madam Y
masukkan air asam jawa , gula merah , gula putih skit dan gaul-gaul skit
bila hampir nak siap , tengok kan kepekatan dia , kalau nak sapu kat roti , p lah kot , pekat cam ni boleh, tapi pecal kita nak berkuah sikit kan ..
jadi kita tambah skit dengan air panas ..nanti bila gula , kacang semua dah kembang skit , akan nampak berkuah
dan kalau nak cair lagi ,tambah lagi , tapi pada kak Jun dah cukup dah ni .
ni memang suka kak jun buat selalu ni , tak tau kenapa , tapi dah kebiasa kot , apa je yang tertinggal dalam bekas ni , memang kena korek dengan jun sunguh sungguh .. sampai bersih kat bawah ni ..
kalau ilang lah lesung batu ni , baru kak jun bersara dari kerja-kerja menumbuk ni .. gerenti !!
maka dengan itu , lengkap lah menu pecal kita pada hari ini ..
untuk kita siram kuah pecal di atasnya , bergantung ikut berapa banyak adik-adik suka lah , nak berlebih buat hirup pun akak tak kisah ..
bila dah siap , ni lah ropanya , masukkan ke dalam dulang , dan hantarlah ke rumah jiran belah sana
dan untuk jiran belah sinun....
Untuk pengetahuan umum , ada sebahagian orang buat pecal masukan cekur atau ada panggil kencur ..
nampak tak ? kak jun dah sehabis zoom dah ni , nak dekat lagi , muka kak jun yang bercium dengan tanah dalam pasu tu .. tak pe ,, kak jun cuba zoom skit lagi ..
ni hah ropanya , nama saintifiknya ... pi carik sendiri lah yea ..
ni bukan bunga cekur , tapi pokok bunga ni sebelah pasu tanam cekur ni , cantiik pulak kak jun tengok kaler perperl nya .. apa lah salahnya kita buat hiasan skit kat sini lah kan ..
ni , close up skit , rasa daun ulam ni macam rasa ulam kangkung selom .. kalau kangkung selom pun tak tahu , tak dapek den nak nolong ... kat pasar ada jual ulam selom tu , mintak le setangkai free , test le rasa .. ada skit-skit cam tu ..
hah ni dia , jari gebu gedabak kak jun .. tapi tu bukan tujuan utamanya .. nampak tak tu ? sat , close up skit lagi ..
tu dia ropa cekur ..sekarang sudah kenal ? bagus ... nak rasa ? tak koser akak nak makan .. kalau nak meh datang umah mak kak jun ni ..
senang kan ?
senanggg gituh.
Jadi tadi kat atas kak jun kata ada sepiring pecal yang dah di campurkan lah yea ..
utuk apa ?
untuk ni ..
Untuk pengetahuan umum , ada sebahagian orang buat pecal masukan cekur atau ada panggil kencur ..
pernah dengar ? apa jeeeeeeeeeeee .. memanjang je takkkkkkkkk... abih penah dengar apa ?
kencur atau cekur ni pun salah satu bahan untuk sedapkan masakan , tapi ni selalunya keluarga orang jawa yang buat , dan memandangkan akak ni jawa tak rupa jawa , tak jawa tapi macam jawa .. kurang sangat lah gunakan .. sebab rasanya pada kak jun cepat memuak kan selera ..
tapi tak pe , memandangkan kak jun buka kelas lauk jawa ni , kita kena belajar sampai ujung-ujung , sehabis ujung lah yea ..tuntut ilmu kena jalan terus , tak bleh break break ..
rumah mak ada tanam cekur ni , bukan kak jun tanam , tapi mak yang tanam , mak memang rajin tanam , apa yang mak tanam rajin hidup .. kalau kak jun tanam .. panjang kisahnya pokok tu nak bernyawa ..
ok my darlings , daun cekur atau pokok cekur rupanya macam ni ..
daun ni biasanya di hiris-hiris halus dan campur dengan pecal tadi ..
tapi ubi nya , di tumbuk masukkan dalam kuah ..
pernah tengok ubi cekur ?
dah ku agakkkkkkkkkk ..... tak ada nyer lah yea ..
sat , sat ..kak jun toleh kiri kanan sat ,tengok line clear tak ... nampak dek bonda , harus kak jun kena cepuk ni .. kalau kena siren , kak jun kata adik-adik yang suruh yea...
pernah dengar tak lagu dendang kanak-kanak ..
Cak cekup , gengam gamit
pak syawal pergi kerja ,
nak cekur , beri kunyit
nak ubat ayam buta ..
kesian ayam tu , tapi tu mungkin penawar zaman dulu untuk kes birs flu lah kot ??
bismillah hirraman nirrahim ... puuuh..
nampak ? kalau kita petik dia , dia dah tak panjang umur lah kan !!
nampak tak kler oreng tu .. nampak tak ?
hmm hampeh .. tak jelas yea ... tak jelas ke , tak jeles ??
ok lah , kak jun pi basuh sat ..
tungguh situ , dok diam-diam ..
sambil-sambil tu tengok pokok kat bawah ni ..
ni pokok sebelah pasu pokok bunga perperl yang sebelah pasu cekur
nama daun ni daun ulam panjang umur ..
Ulam panjang umur ni biasanya baik untuk mereka yang sakit-sakit lazim tu lah , kencing manis , darah tinggi tu semua . Kak Jun alahamdulillah tak ada lagi sakit- sakit tu , tapi tak bererti kak jun tak bleh kunyah ulam ni .. dah free cam ni .. apa lagi kisahnya .. makannnn..
mak kak jun kata , kalau tengok kan akak jun makan ulam , seram ... kambing pun sopan katanya.
3 comments:
Wuiiih...kalau letak tempe kan sedep jugak pecalnya tuh...
bunge purple tu ade gak orang gne tuk wat nasik purple/nasi kerabu
nurizni ,
selamat datang ke serambi kak jun .
tul tu , tapi bukan bunga tu , tapi jenis bunga lain , Insya-Allah , ada kelapangan Kak Jun tunjukkan secar total rupa bunga yang sebenarnya yang kak jun selitkan dalam entry nih .
Nbk466..
kalau dah jawa tu jawa jugak ..
kok tempe jhugak yang di carik nyah..
waduh !!
Post a Comment